onsdag den 8. februar 2012

fie laursen.

dear eskimo.
fie laursen. denne kvinde. i kender hende sikkert, har måske hørt om hende, set hendes videoer, blog, eller set hende, da hun var i aftensshowet. hvis ikke, kan jeg kort opsummere: fie laursen er 15 år gammel. hun er blevet mobbet, og har efterhånden givet så mange detaljer om det, at jeg slet ikke har styr på det længere. hun lavede en video, hvor hun gjorde opmærksom på hendes situation og lagde den på youtube. videoen blev delt på blandt andet facebook, og hurtigt blev hun "kendt". hun fik sin egen blog, var en tur i aftenshowet, og høster nu ellers "succes'en". det mener jeg i hvert fald, at hun gør.
jeg så en dokumentar i eftermiddags, på dr.dk/nu. dokumentaren hedder generation reality, og er faktisk fra min fødselsdag - 7. maj, 2011. den handler om, hvordan unges forhold til medierne har ændret sig. hvordan unge idag, bare vil være "kendte". ikke for noget specielt, men de vil bare have den status - og de muligheder, der følger med. nu kommer jeg så til at tænke på fie laursen. for hvad er fie laursen? kendt. måske ikke kendt, som i "fjernsynskendt", men hun har allerede været nævnt i ugeblade, har været på tv, har op til flere forskellige facebooksider, fansider, blogger hos bloggers delight, og vlogger på youtube. fie laursen har, efter sin video, mærket hvordan, alle unges øjne, pludselig blev rettet mod hende. og det virker som om, hun har nydt til. hvorfor ellers fortsætte? hvorfor have et ønske om at oprette en blog, fortælle om hendes hverdag, hvordan hun er venner med Kira Eggers, og modtager gaver, hvis man ikke har et ønske om, at andre skal se op til hende? jeg får det her indtryk af, at hun "bare" vil fortælle sin historie. og kredit for det.. jeg synes det er fedt, når folk har lyst til at stå frem, og fortælle en historie. det er bare måden, hun gør det på. jeg tvivler ærlig talt på, at det er historien, det er det vigtigste lige pt.

jeg fik ideen til at skrive dette indlæg, da jeg for et par uger siden, modtog en mail fra www.iloveshoes.dk
jeg har før købt de smukkeste vagabond plateau-ballerinaer derinde, og var fuldt ud tilfreds med deres gode service. jeg tilmeldte mig selvfølgelig deres nyhedsmail, og bum. mail fra dem. fedt tænker jeg, indtil jeg åbner mailen. hvem springer op i mit ansigt? fie laursen! i øvrigt sammen med et par super flotte støvler, der helt sikkert var endt i min skosamling, hvis jeg ikke var flad. jeg går ind på fies blog, og bum. der ligger sørme et indlæg om, at hun har modtaget disse fine støvler. samme støvler, som hun reklamerer for, i deres nyhedsmail. og så blev jeg altså lidt mopset. ærligt talt.

fie laursen har ret til at ville fortælle sin historie. hun har ret til at ville sætte fokus på mobning, men jeg synes ikke det er ok, den måde det hele har udviklet sig på. jeg synes ærlig talt, hendes blog virker som et *jeg ønsker at modtage gratis ting* redskab, til at få goder. og mit allerstørste problem er måske, at jeg ikke ved, hvad hun vil? vil hun være et forbillede for andre unge? vil hun være en blogger? vil hun være begge dele? jeg følger bloggere, der også, ligesom fie laursen, modtager produkter, de så reklamerer for. men jeg ved også, at de har kæmpet en kamp. det fandme ikke nemt at komme til at ligge øverst i stakken af de utallige blogs, der findes idag! de har kæmpet en hård kamp for at nå til det punkt, hvor gratis ting bliver en slags løn, for det arbejde de laver, på bloggen, og de arbejder hårdt! gør fie laursen det? måske, men det virker ikke sådan. for mig virker det ret tydeligt, at hun bruger den opmærksomhed, hun har fået på grund af hele sagen med mobningen, til at reklamere for sin blog.
derudover, så synes jeg, at det er synd. jeg synes det er synd for alle de børn og unge i danmark, der bliver mobbet. de modtager ingen gratis støvler? måske siger du, det er fordi, de bare ikke udnytter det godt nok? jeg synes dog ikke, at mobning er et emne, der bør udnyttes. fie laursen har muligheden for at kunne sætte virkelig meget fokus på mobningen, men ikke et sted har jeg set hende indgå et samarbejde med girltalk? livslinien? børnetelefonen? børns vilkår, red barnet, ungdomsproblemer.dk? alle organisationer eller steder, der arbejder for at forebygge mobning. jeg synes måske, dette ville være mere relevant, end støvler og juice.

samtidig vil jeg dog også tage hatten af for fie laursen. hun er virkelig et godt eksempel på generation reality. og hun har godt nok formået at høste frugten, af de succes, hun på så kort tid har fået. jeg synes det er godt klaret, at hun på den måde, har formået at få så meget ud af 130.000 hits på youtube, eller hvor mange det nu er, videoen har fået.

til slut vil jeg egentlig bare udtrykke min bekymring. for hvad så nu? hvad så, når påstyret har lagt sig? når der er udklækket et nyt kuld "stjerner" fra paradise, hvad så med lille 15 årige fie laursen, med de mange fans? forhåbentlig finder hun ud af, hvad hun vil, og vælger en vej - enten som blogger, eller som fortaler for vigtigheden af at stoppe mobning. eller måske som begge dele? hvis det sidste er tilfældet, så håber jeg, at hun tænker sig om. for lige nu, gør hun ikke rigtig noget godt, for de alt for mange børn, der bliver mobbet i danmark.

VÅGN OP FIE!


love.(jeg står 100% bag alt, hvad der er skrevet i dette indlæg. indholdet er udelukkende min egen mening, og indlægget er ikke lavet i forbindelse med firmaer eller andre privat personer. jeg kender ikke Fie Laursen personligt. Nanna Finch.)

3 kommentarer:

 1. Elsker det her indlæg! Jeg har så gerne ville ud med mine meninger omkring fie, men jeg kender fie i virkeligheden og føler ikke jeg kan skrive om hende på min blog. Men kort sagt, så er hun en famehunter. Det er jo tydeligt at se, at hun udnytter hendes succes bag hendes mobning video, til at høste penge, gaver og oplevelser til sig.
  TAK Nanna!! :-)

  SvarSlet
 2. Fedt skrevet!! Kunne ikke være mere enig :-)

  SvarSlet
 3. Så har jeg lige læst denne (efterhånden gamle) stil, undskyld udtrykket. Jeg bliver nødt kommentere da det er så længe siden at jeg nogensinde har haft så stærkt medhold i noget som lige nu.

  Først og fremmest synes jeg det er super fedt at du "tør" skrive dette indlæg, da pigen jo tydeligvis har super mange bag sig. Samtidig kan dette måske også være en øjenåbner for netop de samme personer. Disse personer har vel først og fremmes støttet hende, på grund af hendes historie, og fra det til hvad det er nu ... Tja det hvert fald ikke det samme! Jeg har faktisk ALDRIG set denne video, men det vil jeg gøre nu ..

  Lige som Karina, vil jeg takke dig for at være så for sygt dejlig ærlig - så store er nosserne sgu nu alligevel ikke hos mange andre. Det bedste ved dette er at du ikke direkte sidder og bitcher kvalmende over hende, men du holder stadig værdigheden. Fedt. Elsker det.

  Sarah.

  SvarSlet

på forhånd, tusind tak for den awesome kommentar! glem ikke at holde en god tone og husk at respektere andres meninger. jeg sender lige lidt kærlighed til gengæld..
hvis du vil have endnu mere kærlighed fremover, så kan du bare trykke på "følg" nede til højre.
hav en god dag! (: