tirsdag den 24. januar 2012

gymnasieguide 1.g - vol. 1

dear eskimo.
nu har jeg jo snakket meget om gymnasiet, ikke? fortalt at det ikke lige var min kop the osv. idag fik jeg en god idé, mens jeg var på arbejde. vi er pt. igang med status, så alt tøjet på lagret skal skannes ind - og der er en del! dette giver plads til en uanet mængde tanker, og en af dem var, at jeg jo efterhånden kender alt til gymnasielivet, ikke? både på godt og ondt, derfor kommer der her:


guiden til 1.g:
hvis du ikke føler dig klar til gymnasiet, så kig på andre muligheder. er du sikker på, at du ikke hellere vil gå på hhx eller htx? føler du dig ikke klar så overvej andre muligheder. 10'ende, efterskole, udenlandsophold, sabbatår. det er dog ikke sikkert, at du vil føle dig mere klar efter dette år. det gjorde jeg i hvert fald ikke, alligevel, så er jeg glad for, at jeg lige ventede!
første dag kan virke meget skræmmende, men jeg lover dig, at det bliver nemmere. når du først lige er faret vild et par gange, er stødt ind i et par sure 3.g'ere, så skal det hele nok blive nemmere. og nej, 2.g'erne bliver ikke sødere, men du lærer at indrette dig efter dem. du skal glæde dig til brobyggerne kommer. det er her, du som 1.g'er har muligheden for at "lege 2.g'er". du kan måske huske, hvordan det var selv at være brobygger? hvordan man følte, man blev set lidt ned på osv.? og du lovede dig selv, at du aldrig vil være sådan overfor brobyggere? ja, det har du hurtigt glemt, tro mig. du kommer også til at glæde dig helt ekstremt til, når du selv bliver 2.g'er, og kan koste rundt med 1.g'erne.
gymnasiet er hårdt. så er du advaret. du kan lige så godt vænne dig til, at have nogle lange nætter engang imellem, og jeg kan f.eks. nævne den ugentlige 6-7 siders matematikaflevering. den er der hver uge. der er mange lektier, og der er mange lange dage. igennem hele 1.g føler du, at du ofte er et skridt bagud, og du går og er nærmest angst for 2.g og historierne om, mængden af lektier. du synes nemlig allerede, at der er mange nu! de forfærdelige fysik-afleveringer vil helt sikkert koste et par tårer eller ti, men det bliver hverdag på et tidspunkt, og du kan så bruge resten af tiden på, at glæde dig til din hat. det er nemlig noget af det, man som 1.g'er virkelig ser frem til! hatten. man kigger misundeligt på, mens 3.g'erne er igang med at prøve og prøve, og man ønsker så brændende, at det var en selv, der stod der. i 1.g bruger du også rigtig meget tid på at tage noter. masser af slagsen. du ved egentlig ikke hvad, du skal bruge dem til, for du har egentlig ikke været i en situation, hvor du virkelig skal bruge dem. så vær forberedt på at skrive en ny udgift på listen: blokke! hvis du vælger at tager noter på computer, så opret en dropbox. det vil gøre alting nemmere for dig selv, og du risikerer ikke, at miste alle dine noter!
du skal heller ikke være så angst for dit fravær. dine lærere, og især rektor vil helt sikkert prædike om fraværs procenter, men hvis du bare lader være med at tage pjækkedage, så kan du altså sagtens tillade dig at tage en dag på sofaen - eller 5 med influenza, og et par læge- og tandlægebesøg.
gymnasiet er bygget op på et par grundlæggende ting. røde streger på lectio = fritimer, kaffe, dårlig underholdning i pauserne, en hel masse aktiviteter, man føler sig forpligtet til at deltage i. og kage. det er sådan set det, gymnasiet handler om. kage og kaffe bliver serveret ved stort set ALLE arrangementer, lige fra åben scene-aften, til elevrådsmøder, og også til filmfremvisninger. kaffe og kage, er benzinen, der får de danske gymnasieelever, til at arbejde hårdt. hvis du starter en organisation op, så sørg for at servere kage og kaffe til intromødet, og du er sikker på et flot fremmøde. det virker på alle! dette kan blive til rigtig meget kage, da der virkelig er mange aktiviteter, man kan deltage i, lige fra "fed sved" til kristent møde i den store pause. i starten vil du måske have lyst til at prøve det hele, men efterhånden går det op for dig, at du egentlig ikke har lyst til at opholde dig mere på skolen end højst nødvendigt, og derfor sorterer du groft i bunken med invitationer og beslutter dig for, at du nok bare ikke har lyst til at dyrke pilates med din fysik-lærer.
og sidst men ikke mindst. ja, dine karakterer vil nok falde. det sker i hvert fald for mange. dette skal du dog ikke tage dig af, der er ikke mange lærere, der ønsker at give 12 og 10-taller fra starten af. så kan man jo ikke forbedre sig!

ting du skal huske og være forberedt på:

 • du kommer til at tage et par kilo eller 10 på, hvis du ikke siger nej til alt det kage!
 • bed gerne om udsættelse af opgaver eller aflysninger af dine timer. du får ikke ja, hvis du ikke spørger!
 • hvis en gruppe 3.g'ere kommer og vil spille bordfodbold, er det en god idé at flytte sig.
 • billedkunst handler ikke om at male æggeskaller.
 • kantinens priser er sindssyge, men alligevel er det godt at have en 10'er i tasken. til kage selvfølgelig!
 • det er tilladt at juble på facebook, hvis man kommer ind i en uge, med mange røde streger på skemaet.
 • rød bliver din yndlingsfarve. grøn bliver det modsatte. dine øjne kan kende en rød streg på lang afstand!
 • fysiktimer er lange, hvis man ikke har net på sin computer.
 • du kan faktisk have din tyggegummi-pakke for dig selv.
 • det er godt at lave forsider til ens opgaver.
 • undgå at falde i søvn. få evt. din sidemand til at prikke dig i siden, hvis dette er ved at ske.
 • fritimerne er en fantastisk mulighed for, at få indhentet manglende søvn. 1 stk's lur af 1½ time !


du skal nok klare den!

love.

4 kommentarer:

 1. er slet ikke skræmt, nej, nej! dit indlæg var faktisk et ret fedt indblik i gymnasielivet, men det skræmmer mig allerede, åh!

  btw, hyggeligt at læse din blog igen!
  www.llejlla.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Cecilie Yasminnnnn2. februar 2012 kl. 18.25

  Jeg er da en sød 2g'er, Nanna Finch... :-(((

  SvarSlet

på forhånd, tusind tak for den awesome kommentar! glem ikke at holde en god tone og husk at respektere andres meninger. jeg sender lige lidt kærlighed til gengæld..
hvis du vil have endnu mere kærlighed fremover, så kan du bare trykke på "følg" nede til højre.
hav en god dag! (: